Пројекат 1

КОНАЦИ БЕЛОГ АНЂЕЛА

Ово је највећи пројекат Фондације и односи се на организовање смештаја за дневни и ноћни боравак деце, родитеља пратиоца, као и појединаца који долазе у Београд на неку врсту медицинске анализе, терапије, неге и рехабилитације. Смештај је намењен свим људима који долазе из унутрашњости наше земље, али и из региона.

Идеја је да се у близини главних медицинских центара, као што су УДК Тиршова, Институт за мајку и дете и Клинички центар Србије организују смештајне јединице које ће у потпуности бити опремљене као и сваки други стамбени објекат, где ће сви они који долазе на више дана у Београд, из горе поменутих разлога, моћи да се сместе.

Ова идеја је настала гледајући све оне људе који беспомоћно, по неколико сати и дана седе, спавају по колима испред неког од ових медицинских центара, чекајући неко своје драго биће да заврши то за шта је дошло у Београд. Ту је и проблем, коју имају сви они који долазе, са проналаском смештаја, углавном преко неких познаника или плаћања стана на дан, где цена није ни мало мала.

Конаци Белог Анђела су један велики подухват, али уз Божију помоћ, као и помоћ свих вас, успећемо да овим људима који долазе за главни град, ипак мало помогнемо и олакшамо боравак.

За више детаља око самог пројекта, слободно нас контактирајте.

Пројекат 2

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ЗА ЦЕРЕБРАЛНУ ПАРАЛИЗУ И РАЗВОЈНУ НЕУРОЛОГИЈУ- набавка опреме за вешерај и кухињу

Специјална Болница за церебралну парализу и развојну неурологију у Београду има потребу за набавком опреме за вешерај и кухињу, али финансијских средстава за то из редовног финасирања из буџета нема. Болница већ дужи временски период, више од годину дана има озбиљних потешкоћа у функционисању једног од најбитнијих невидљивих сектора болнице и само чудом још функционише уз Сизифов посао који обављају запослени у том сектору. Овај пројекат има акценат на ургентности јер је неиздрживо више спајати крај са крајем, јер краја нигде и нема. Вешерај ради у две смене, раднице остају прековремено, све се пегла ручним пеглама које се изнова и изнова кваре јер нису подесне за толико радних часова. Поред вешераја, проблем је и у кухињи где се намирнице ручно чисте и припремају за оброке и то опет уз велики труд и одузимање времена вредних куварица које дневно спреме и преко 300 оброка.

У прилогу се налазе слике и описи неопходне опреме коју је потребно набавити што пре.

Пројекат 3

УДРУЖЕЊЕ БЕТА БЕОГРАД- сакупљање новчаних средстава за нормално функционисање удружења као и за процес стерилизације, као кључне превентиве повећању броја луталица и напуштених животиња

Да ли сте се икад питали шта могу 2 главе и 4 шаке да направе?

Сад се запитајте како је уопште могуће да две особе, дивна Јелена и њен супруг, могу да воде бригу о преко 80 напуштених животиња, сами самцијати без било чије друге физичке помоћи. Када радите то што волите, тј обожавате, онда ништа није чудно и све је могуће али је ужасно тешко и напорно. Они немају прихватилиште. Они немају азил за животиње. Они немају хватаљке, стрелице, службено возило, јер они нису служба. Њих двоје су два чудака лудака која су 200% посвећена животињама, бризи о њима као и њиховом удомљавању. Зато им је преко потребна наша помоћ у виду финансијских средстава за храну, лекове, терапије, ветеринаре, и за стерилизацију. Стерилизација/кастрација је једна од најбитнијих хуманих метода спречавања рађања нежељених љубимаца који заврше на улицама. Једна стерилизација кошта вишеструко мање од збрињавања напуштених младунаца. Само једном стерилизацијом спречава се рађање хиљаде мачића и штенаца од којих већина не преживи. Поред смањења броја нежељене популације, сама стерилизација је важна и за здравље кућних љубимаца који постају здравији и дуже живе.

Ово је позив за све љубитеље животиња, јер су и оне баш као и људи жива бића са душом и треба им помоћи.

Пројекат 4

Удружење Најбољи пријатељи Србија- сакупљање новчаних средстава за радионице и обуку особа са интелектуалним и физичким потешкоћама у развоју

Best buddies Serbia- Најбољи пријатељи Србија је део највеће међународне организације, Best buddies International посвећене укидању социјалне, физичке и економске изолације око 200 милиона људи са  интелектуалним и физичким потешкоћама у развоју у свету. Србија је шездесета земља света која је  прикључена великој Best Buddies породици. Програми овог удружења су усмерени на ојачање и подршку развијању специјалних вештина ове групе људи. Пружа им се помоћ кроз обезбеђивање услова за запошљавање,  самостални живот, јавне наступе у смислу повећања видљивости осетљивих група, развоја комуникационих вештина и стварање услова да ови људи буду корисни и цењени чланови друштва. Развијајући јединствену  добровољну мрежу људи са и без интелектуалних и развојних потешкоћа стварају се  и услови за дружење и  стварање пријатељстава са вршњацима, што их чини мање изолованим и прихваћеним људима.

У Србији организација спроводи пројекте од 2020.године континуирано. Best buddies Serbia је посвећена формирању мреже волонтера која омогућава стварање услова за остваривање упознавања и стварања пријатељстава међу вршњацима са и без интелектуалних потешкоћа, укључивање у процес запошљавања и становања уз подршку, развој самопоуздања и снаге. У Србији је три године за редом спровођен пројекат “Пријатељство један на један” који се развио не само у Београду, већ и у два регионална центра, Ниш и Нови Сад, а од ове године се придружила и Суботица. Одржавање радионица прављења природних сапуна који се даље продају на маркетима, спортске радионице, радионице плеса, јоге и драмског изражавања су спровођене у континуитету већ три године. У ова четири града за ово време спојено је више од 160 парова волонтера и особе са сметњом. Само у 2023. години одржано је до сада 54 радионица у ове четири града.

Од 2023. године спроводи се и пројекат Запошљавање особа са сметњом у развоју где кроз њихову обуку и припрему за посао ради се и на самопоуздању, а од септембра се очекује и њихово стварно запошљавање у компанијама. Такође, осим постојећих активности које ово удружење жели да задржи, од септембра 2023. план је и ширење волонтерског сервиса кроз развој и јачање мреже волонтера као и унапређење постојеће методологије преузете из матичне организације.

Више о самом удружењу можете сазнати путем https://bestbuddies.rs/

Донација је мост који спаја људе - придружи се и изгради мостове солидарности!